Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Σε Σεμινάριο Ομοσπονδιακής Αστυνομίας υπεβλήθη η Κυπριακή Αστυνομία

Πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, με στόχο να παρουσιαστούν ιδέες για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί το Αστυνομικό Σώμα της Κύπρου μετά τη λύση του Κυπριακού.

Το αμερικανικό μοντέλο Ομοσπονδιακής Αστυνομίας φαίνεται πως «αρέσει» στους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, με την εκπαίδευση στο θέμα αυτό να έχει ήδη αρχίσει.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Σημερινής», μέσα στον Ιούλιο πραγματοποιήθηκε τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις ελεύθερες περιοχές ειδικό σεμινάριο από την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, που αφορούσε θέματα Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Το μοντέλο των «πολλαπλών» αστυνομικών σωμάτων που διαθέτουν οι ΗΠΑ τέθηκε σε παρουσίαση, αναλύοντας δεδομένα που μπορούν να πάρουν και κυπριακή υπογραφή.

Σε ανύποπτο χρόνο ο κατοχικός ηγέτης την περίοδο των εντατικών συνομιλιών που ολοκληρώθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου είχε δηλώσει ότι «θα υπάρχει μια ομόσπονδη Αστυνομία, αλλά και διαφορετικές Αστυνομίες των συνιστωσών πολιτειών», λέγοντας ότι «άρχισε ήδη η εκπαίδευση σε αυτό το θέμα». Χαρακτηριστικά, μάλιστα, συνέχισε λέγοντας «δηλαδή υπάρχει κινητικότητα στο παρασκήνιο».

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι στο παρασκήνιο γίνονται αρκετές κινήσεις, ώστε εάν υπάρξει κατάληξη και φυσικά δημοψηφίσματα να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος ενημέρωσης. Το ζήτημα της συμμετοχής στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία, άλλωστε, φαίνεται να είναι και ένα από τα «εύκολα» ζητήματα των συνομιλιών ανάμεσα στους δυο ηγέτες. Το 2015 ο κατοχικός ηγέτης είχε αναφέρει ότι «για την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι μπορεί να είναι 50-50 ή 40-60 (υπέρ των Ε/κ)», ενώ στο Σχέδιο Ανάν προβλεπόταν ότι στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία θα συμμετέχουν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι σε ίσο αριθμό. Τόσο η Ομοσπονδιακή Αστυνομία όσο και οι τοπικές Αστυνομίες θα έχουν την ευθύνη να διερευνούν όλα τα αδικήματα.

Τι προέβλεπε το έγγραφο Ντάουνερ

Στο 77σέλιδο έγγραφο που είχε καταθέσει ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, και κατέγραφε τις συγκλίσεις που είχε πετύχει ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Έρογλου, είχαν κωδικοποιηθεί τα δεδομένα για το σύστημα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

1. Ίση εκπροσώπηση στην Ομόσπονδη Αστυνομία και την Κοινή Αρχή Διερεύνησης.

2. Ο Αρχηγός και Αναπληρωτής Αρχηγός του κάθε οργανισμού δεν θα προέρχονται από το ίδιο ομοσπονδιακό συνιστών κράτος.

3. Ο αριθμός των μελών σε κάθε βαθμίδα θα είναι ίσος.

4. Ο διορισμός του Αρχηγού της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και της Κοινής Αρχής Διερεύνησης θα προέρχεται από την ομοσπονδιακή εκτελεστική εξουσία.

5. Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία και αυτή των ομοσπονδιακών συνιστώντων κρατών θα χαρακτηρίζεται από αμοιβαία συνδρομή στα θέματα των αρμοδιοτήτων τους.

6. Οι αστυνομικές δυνάμεις θα διατηρήσουν την αναλογία 60:40 (Ε/κ: Τ/κ) - 5.000 Ε/κ και 3.100 Τ/κ.

7. Η Κοινή Αρχή Διερεύνησης θα απαρτίζεται από 300 άτομα: 100 από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, και από 100 για κάθε ομοσπονδιακό συνιστών κράτος.

Τι προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν

1. Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία θα απαρτίζεται από ισάριθμο προσωπικό από το κάθε συνιστών κράτος.

2. Ο Επικεφαλής και ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας δεν θα προέρχονται από το ίδιο συνιστών κράτος.

3. Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία θα ελέγχει τα σύνορα της Κύπρου, θα προστατεύει τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, τα κτήρια και την περιουσία και θα προστατεύει τους ξένους αξιωματούχους και τις διπλωματικές αποστολές.

Αστυνομία Συνιστώντος Κράτους

4. Το κάθε συνιστών κράτος θα έχει τη δική του αστυνομική δύναμη. Η Αστυνομία του κάθε συνιστώντος κράτους θα σταθμεύει και θα δραστηριοποιείται αποκλειστικά μέσα στα όρια του σχετικού συνιστώντος κράτους.

5. Θα ευθύνεται για την προστασία και την επιβολή του νόμου και της τάξης, για τη δημόσια ασφάλεια μέσα στο σχετικό συνιστών κράτος, καθώς και για παραβάσεις των ομοσπονδιακών νόμων, χωρίς προκατάληψη εναντίον της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και της Κοινής Υπηρεσίας Ερευνών.

6. Η αστυνομική δύναμη κάθε συνιστώντος κράτους δεν θα μπορεί να αριθμεί περισσότερους από 700 αστυνομικούς συν έξι αστυνομικούς ανά χίλιους κατοίκους του συνιστώντος κράτους (δηλαδή περίπου 4.500 για το ελληνοκυπριακό κράτος και 1900 για το τουρκοκυπριακό κράτος).

7. Οι αστυνομικοί του κάθε συνιστώντος κράτους θα φέρουν οπλισμό κατάλληλο μόνο για τα συνήθη πολιτικά αστυνομικά καθήκοντα.

Κοινή Υπηρεσία Ερευνών

8. Θα ιδρυθεί μια Κοινή Υπηρεσία Ερευνών, η οποία θα απαρτίζεται από προσωπικό των ομοσπονδιακών αστυνομικών Αρχών και των Αρχών των συνιστώντων κρατών. Τα μέλη της θα προέρχονται ισάριθμα από το κάθε συνιστών κράτος.

9. Η Υπηρεσία θα αναφέρεται στον ομοσπονδιακό Γενικό Εισαγγελέα. Οι αρμοδιότητες της Υπηρεσίας περιλαμβάνουν:

· Την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της διακίνησης ναρκωτικών, του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και του οργανωμένου εγκλήματος.

· Τη διερεύνηση καταγγελιών για κατ’ ισχυρισμόν παραβάσεις νόμων που απαγορεύουν τα όπλα, τη βία και την υποκίνηση βίας κατά της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, των συνιστώντων κρατών και των εγγυητριών δυνάμεων.

· Συνεργασία σε θέματα Αστυνομίας. Συνταγματικός Νόμος θα ρυθμίζει τη σύνθεση και τις αρμοδιότητες της Κοινής Υπηρεσίας Ερευνών, όπως επίσης τη δύναμη και τον εξοπλισμό της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και αυτής των συνιστώντων κρατών. Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των συνιστώντων κρατών θα προβλέπει συνεργασία σε αστυνομικά θέματα.

Τι ισχύει στις ΗΠΑ

Δεν υπάρχει εθνική αστυνομική δύναμη στις ΗΠΑ. Η αστυνόμευση είναι οργανωμένη σε ομοσπονδιακή και πολιτειακή βάση. Η χώρα έχει περίπου 500.000 αστυνομικούς και ένα σύνολο 40.000 ξεχωριστών αστυνομικών δυνάμεων, πάνω από τα μισές όμως είναι απλώς ένα ή δύο άτομα (οι λεγόμενοι σερίφηδες) σε μικρές πόλεις. Κάθε πολιτεία έχει τη δική της Πολιτειακή Αστυνομία.

Και κάπου εκεί πολλές φορές ξεκινάει και το μεγάλο πρόβλημα, καθώς η διαίρεση μεταξύ των ομοσπονδιακών και πολιτειακών νόμων σε πολλές περιπτώσεις έχει προκαλέσει σύγχυση. Π.χ. μια δολοφονία ταξινομείται ως έγκλημα για το οποίο έχει αρμοδιότητα η Πολιτειακή Αστυνομία, ενώ λιγότερο σοβαρά εγκλήματα, όπως η σύλληψη μιας γυναίκας για ανήθικους σκοπούς είναι ένα ομοσπονδιακό έγκλημα (αν και μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια τοπική αστυνομική δύναμη). Η Πολιτειακή Αστυνομία ασχολείται με την πολιτειακή εγκληματικότητα.

Εκτός από τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές αστυνομικές δυνάμεις, υπάρχουν περίπου 75 ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, όπως το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI), οι οποίες ασχολούνται με διακρατική εγκληματικότητα. Το FBI έχει περίπου 20.000 πράκτορες που ασχολούνται συνήθως με μεγάλα εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονία, απαγωγή και ληστεία.

Το FBI υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και χρησιμοποιείται ως ερευνητικό σώμα για την εξιχνίαση ομοσπονδιακών ποινικών υποθέσεων αλλά και ως σώμα ασφαλείας μέσω συλλογής πληροφοριών στο εσωτερικό της χώρας και έχει ερευνητικές αρμοδιότητες για περισσότερες από 200 αξιόποινες πράξεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Σκοπός του FBI είναι ο συντονισμός της δράσης των οργάνων της Πολιτειακής Αστυνομίας, η διερεύνηση διάφορων υποθέσεων και η καταπολέμηση του εγκλήματος.

Πηγή: sigmalive.com

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system