Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Editors Picks

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Mπάνε Πρέλεβιτς μιλάει στην παρουσία του ΠΑΟΚ από το Basketball Champions League

Με ένα σπουδαίο άρθρο στην επίσημη ιστοσελίδα του Basketball Champions League, η νεοσύστατη διοργάνωση παρουσιάζει τον ΠΑΟΚ, το νέο κεφάλαιο που σηματοδοτεί στην 90χρονη ιστορία του συλλόγου, ενώ ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ Μπάνε Πρέλεβιτς, μιλάει για την προσπάθεια της ομάδας, αυτά που έμειναν από την μεγάλη γιορτή στον αγώνα με την CSKA Moscow, αλλά και τον Σούλη Μαρκόπουλο και το σπάνιο προσόν που έχει ο κορυφαίος προπονητής…

Διαβάστε εδώ http://www.basketballcl.com/16-17/news/basketball-champions-league-marks-new-chapter-in-paok-90-year-history το πρωτότυπο κείμενο και τη μετάφραση αμέσως μετά…

To Basketball Champions League σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην 90χρονη ιστορία του ΠΑΟΚ.

Δεν υπάρχει έλλειψη ιστορικών και τροπαιούχων Ευρωπαϊκών σωματείων στην εναρκτήρια σεζόν του Basketball Champions League, αλλά ακόμη και ανάμεσα σε τόσο διακεκριμένη παρέα, ο ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης του Γκρουπ C πάντα θεωρείται σαν ένα απόλυτα σεβαστός οργανισμός.

Δεν είναι τόσο το μέγεθος της τροπαιοθήκης τους – όπως ο τωρινός πρόεδρος και πρώην θρύλος της ομάδας Μπάνε Πρέλεβιτς υποδεικνύει, που έχει να παρουσιάσει δύο Ευρωπαϊκά τρόπαια, ένα Κύπελλο Saporta και ένα Κύπελλο Korac, επιπλέον των πέντε εγχώριων τίτλων.

Αλλά ο ΠΑΟΚ, που γιορτάζει 90 χρόνια ιστορίας αυτόν τον Σεπτέμβριο, είναι περήφανος για την μακροζωία του και την χωρίς όρους υποστήριξη των οπαδών του στα καλά και στα άσχημα. Το σωματείο κατάφερε να επιβιώσει ακόμη και σε περιόδους που η ύπαρξή του κρέμονταν από πολύ λεπτή κλωστή και κάθε παίκτης που φόρεσε την μαυρόασπρη φανέλα έχει δημιουργήσει έναν ισχυρό δεσμό με το σωματείο και τους ανθρώπους του.

Ένας γαλαξίας μπασκετικών αστέρων που συμπεριλαμβάνει τον θρύλο της προπονητικής Dusan Ivkovic, τον Cliff Levingston, τον Ευθύμη Ρεντζιά, τον Kenneth Barlow και τον Claudio Coldebella προσγειώθηκε στη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα για να παραβρεθεί στην τελετή των 90ών γενεθλίων του ΠΑΟΚ.

Οι εορτασμοί είχαν να επιδείξουν φιλικό αγώνα απέναντι στην υπερδύναμη του μπάσκετ CSKA Moscow του κόουτς Δημήτρη Ιτούδη, που ξεκίνησε την καριέρα του σαν βοηθός προπονητή στον ΠΑΟΚ 20 χρόνια πριν. Κάποιοι, όπως ο Πέτζα Στογιάκοβιτς, δεν μπορούσαν να είναι παρόντες, αλλά ο πρώην Πρωταθλητής του ΝΒΑ έστειλε μήνυμα βίντεο όπου αναφέρθηκε στον ΠΑΟΚ ως «το ωραιότερο σωματείο στον κόσμο».

«Οι πρωταγωνιστές της ομάδας τη δεκαετία του ’90, που ήταν και η πιο παραγωγική δεκαετία για το σωματείο, έζησαν πολύ έντονες αθλητικές στιγμές στο γήπεδο, όχι μόνο επιτυχημένες αλλά και απογοητευτικές» είπε ο Πρέλεβιτς στο επίσημο site του Basketball Champions League.

“Αυτές οι στιγμές δημιούργησαν έναν ισχυρό δεσμό ανάμεσα στους προπονητές, του παίκτες και το staff. Παρά του ότι αγωνίστηκε σε πολύ ψηλό επίπεδο τις προηγούμενες δεκαετίες, ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει λίγους τίτλους σε σχέση με άλλα Ελληνικά σωματεία και ο βασικός όγκος των τροπαίων ήρθε την δεκαετία του ’90, οπότε η δεκαετία αυτή έχει ιδιαίτερη αξία για τους ανθρώπους που συμμετείχαν σε αυτές τις επιτυχίες».

Το 2011, πρώην θρύλοι με προεξέχοντα τον Πρέλεβιτς, ανέλαβαν την διοίκηση του σωματείου και το οδήγησαν κατά τη διάρκεια της πιο δύσκολης, από οικονομικής απόψεως, περίοδο. «Έπρεπε να ξεπεράσουμε δύσκολα οικονομικά προβλήματα σαν Ανώνυμη Εταιρία (όλα τα σωματεία στην Α1 της Ελλάδας έχουν αυτή τη νομική υπόσταση) το οποίο σήμαινε ότι αντιμετωπίζαμε το φάσμα της χρεοκοπίας κάθε μήνα», λέει ο Πρέλεβιτς.

«Στόχος μας αρχικά ήταν να εξασφαλίσουμε την σωτηρία του σωματείου και μετά να προσελκύσουμε σε κάποιο σημείο το ενδιαφέρον ενός επενδυτή που θα μπορούσε να το ανυψώσει και να βελτιώσει τις αθλητικές προοπτικές του. Τα καταφέραμε όσον αφορά στο πρώτο σκέλος, το σωματείο δεν βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο, αλλά δουλεύουμε ακόμη όσον αφορά στο δεύτερο».

Ένας από τους συνδετικούς κρίκους αυτής της περιόδου υπήρξε ο κόουτς Σούλης Μαρκόπουλος που επέστρεψε το 2009 για την τρίτη του θητεία ως πρώτος προπονητής. Ο 67-χρονος τεχνικός είχε οδηγήσει του μαυρόασπρους στην κατάκτηση του Κυπέλλου Korac το 1994. 



«Δεν χρειάζεται να πω πόσο εξαιρετικός προπονητής είναι ο Σούλης, επειδή αυτό είναι κοινό μυστικό στην Ελληνική μπασκετική κοινότητα», λέει ο Πρέλεβιτς. «Αλλά αν και αυτό είναι ένα σπάνιο προσόν, προστίθεται εξτρά στην περίπτωσή του. Η μεγαλύτερη αρετή του είναι ότι κατανοεί απόλυτα και αποδέχεται την οικονομική κατάσταση του σωματείου.

«Οποιοσδήποτε επαγγελματίας προπονητής θέλει η ομάδα του να κερδίζει, ανεξαρτήτως κόστους. Ο Σούλης σκέφτεται ανάποδα, πρώτα υπολογίζει το κόστος και μετά φτιάχνει μια ομάδα που θα παίξει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων της με περιορισμένο όμως μπάτζετ».

Ο Πρέλεβιτς λατρεύτηκε από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ κατά τη διάρκεια της καριέρας του για την πολύ – σκληρός – για – να – πεθάνει συμπεριφορά του μπροστά στις δύσκολες στιγμές και είναι ικανοποιημένος που η ομάδα του, η οποία τελείωσε στην Πέμπτη θέση του Ελληνικού Πρωταθλήματος την περασμένη σεζόν, πληρούσε τα απαραίτητα αθλητικά κριτήρια για να δείξει το αγωνιστικό της πνεύμα στο Basketball Champions League.

«Πιστέψαμε στο σχέδιο του Basketball Champions League από την πρώτη στιγμή επειδή είναι μία ανάσα καθαρού αέρα στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ» λέει ο Μπάνε Πρέλεβιτς. «Πρέπει να κερδίσεις τη συμμετοχή σου μέσα από το εθνικό πρωτάθλημα και πιστεύουμε πως αυτός είναι ο δίκαιος τρόπος. Είναι σημαντικό για μας να παίξουμε στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις γιατί αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουμε την ομάδα μας σε υψηλό επίπεδο.

«Η μόνη προσέγγιση που αρμόζει στον επαγγελματικό αθλητισμό είναι να κοιτάς αποκλειστικά μέχρι το επόμενο παιχνίδι. Με τον τρόπο που το βλέπουμε εμείς, η ομάδα πρέπει να είναι έτοιμη να παλέψει όταν έρθει το επόμενο παιχνίδι, από το σφύριγμα του jump-ball μέχρι το σφύριγμα της λήξης. Από κει και πέρα, φυσικά και ελπίζουμε να προχωρήσουμε όσο πιο μακριά μπορούμε στη διοργάνωση».

Πηγή: paokbc.gr

Οne Salonica

Disqus Shortname

Comments system